Publication / 01 06 2021

The third level


Третій рівень

Політика вирішення спорів щодо доменних імен у домені .UA (процедура UA­DRP) набуває дедалі більшої впізнаваності та популярності серед осіб, які бажають вирішити доменний спір у позасудовому порядку.

Процедура UA­DRP застосовується до приватних доменних імен другого рівня в домені .UA та приватних доменних імен третього рівня в домені .COM.UA з 19 березня 2019 року та 19 грудня 2019 року відповідно. Зазначена процедура стала довгоочікуваним аналогом Уніфікованої політики вирішення спорів щодо доменних імен (UDRP), яку розробила Все­світня організація інтелектуальної власності (ВОІВ) ще в 1999 році.

Так, у рамках процедури UA­DRP у 2020 році було прийнято рішення за результатами розгляду спорів стосовно 33 доменних імен у зонах .UA та .COM.UA, а саме 25 рішень про переделегування доменного імені на користь позивача, 6 рішень про скасування реєстрацій спірних доменних імен та 2 рішення про відмову в задоволенні скарги. Варто зауважити, що позивачами найчастіше були іноземні компанії із США та Франції, водночас сфери бізнесу позивачів варіювались від індустрії розваг та інформаційних технологій до важкої промисловості та тютюнових компаній.

На сьогодні ми спостерігаємо чергову ітерацію розвитку процедури UA­DRP, адже з 6 травня 2021 року потенційні позивачі отримали нагоду подавати скарги за процедурою UA­DRP щодо доменних імен третього рівня в таких доменах: KYIV.UA, KIEV.UA, IVANO­FRANKIVSK.UA, IF.UA, POLTAVA.UA, PL.UA, UZHGOROD.UA, UZ.UA. Це стало можливим у рамках поступової імплементації угоди між ВОІВ та компанією Hostmaster Ltd., яка надає послуги з адміністрування й технічного супроводу домену .UA. Очевидно, що згодом список доменних імен третього рівня, стосовно яких буде можливість подавати скарги за процедурою UA­DPR, лише зростатиме.

Зауважимо, що рішення в доменних спорах за процедурою UA­DRP виконуються за умови, що протягом десяти днів їх не оскаржено в суді відповідної юрисдикції, компетентному розглядати справи у сфері захисту прав інтелектуальної власності. Проте згідно з відкритими джерелами нині жодне рішення про видалення або переделегування реєстрації доменного імені, яке приймалося за вказаною процедурою в 2019—2021 роках, в українському суді не було оскаржено.

На нашу думку, це свідчить про унікальність і високу ефективність описаного механізму позасудового вирішення доменних спорів, що зводить до мінімуму шанси сторони, яка програла спір, добитися перегляду такого рішення в суді на свою користь.


How can we help you?

Get in touch with us or learn more about the firm