Publication / 04 05 2021

Dum spiro, spero


Dum spiro, spero

Реформи є закономірними й неминучими. Проте швидкість змін не завжди відповідає здатності людей та інституцій адаптуватися до нових реалій та викликів.

Процес реформування державної системи правової охорони інтелектуальної власності протягом останніх років стрімко набирає обертів. Спочатку було створено Державну службу інтелектуальної власності — центральний орган виконавчої влади, покликаний реалізовувати державну політику у сфері інтелектуальної власності. У 2017 році її ліквідували, а повноваження передали міністерству, яке зараз називається Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України. Тільки­но встигнувши налагодити більш­менш чітку роботу, пов’язану з реалізацією нових функцій цього міністерства, у 2020 році створюють Національний орган з інтелектуальної власності (НОІВ), який повинен забезпечувати формування й реалізацію державної політики у сфері інтелектуальної власності та представляти Україну в міжнародних і регіональних організаціях.

На жаль, цей орган створили лише на папері. А система має працювати. Тому за чотири місяці після створення НОІВ приймається чергове рішення про те, що його функції виконуватиме державне підприємство «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент).

Ну що б, здавалося, такого. Проте на пів року припинили діяльність Апеляційна палата та Комісія щодо погодження питань про внесення позначення, що містить офіційну назву держави Україна, до знака для товарів і послуг.

Документи від зацікавлених сторін, звісно, приймались, реєструвались та зберігались до «кращих часів», адже в державній системі правової охорони інтелектуальної власності завжди працювали надзвичайно відповідальні та небайдужі до своєї справи люди.

На щастя, у квітні поточного року роботу зазначених підрозділів було відновлено. Призначено нові засідання, обробляються раніше подані документи. Хочеться подякувати людям, які, перебуваючи в умовах невизначеності особистого статусу як працівників, продовжували виконувати свою роботу.

На що ми сподіваємось? Ми сподіваємось на стабілізацію, перед­бачуваність і професіоналізм. Ми сподіваємось, що фахівці, які продовжували працювати весь цей час, незважаючи на всі зміни, залишаться в системі та забезпечуватимуть і в майбутньому високу якість виконання покладених на них завдань.

Крім того, маємо надію, що відновить свою роботу Атестаційна комісія — колегіальний орган НОІВ, основною метою діяльності якого є здійснення атестації осіб, що висловили намір набути право на провадження діяльності представника у справах інтелектуальної власності (патентного повіреного). Адже остання атестація кандидатів у патентні повірені відбулась у далекому 2017 році.


How can we help you?

Get in touch with us or learn more about the firm