Publication / 07 09 2021

Do you see counterfeit? It is here!


Бачиш контрафакт? А він є!

Кількість злочинів у сфері інтелектуальної власності, які розслідуються правоохоронними органами України, останніми роками суттєво зменшилась. На перший погляд може здатися, що причина такої тенденції у зниженні рівня злочинності в цій галузі. Однак реальність переконує в протилежному.

Річ у тім, що після 2014 року в Міністерстві внутрішніх справ України було ліквідовано підрозділ, який займався злочинами в галузі інтелектуальної власності, а отже, в поліції на структурному рівні зникли особи, відповідальні за виявлення та розкриття таких злочинів.

Це стало основною причиною того, що правоохоронці на тривалий час припинили активно займатися виявленням такої категорії злочинів. Інші правоохоронні органи в Україні з тематикою інтелектуальної власності пов’язані набагато менше. Правовласники ж не мають необхідного ресурсу для ефективного виявлення таких кримінальних правопорушень по всій країні.

Саме тому на підставі офіційної статистики могло скластися хибне враження про зниження рівня злочинності у сфері інтелектуальної власності, бо насправді просто нікому було виявляти ці правопорушення, а отже, нічого було розслідувати та передавати в суди. Правовласники ж у багатьох випадках лишались узагалі непоінформованими про порушення їхніх прав.

Однак імовірно, що стрімке зростання обсягів контрафакту та невдоволення наявних і потенційних інвесторів таким станом справ змусили державу повернутись до відповідної спеціалізації правоохоронців.

Так, відносно нещодавно в структурі Генеральної прокуратури України з’явився департамент кримінально­правової політики та захисту інвестицій, до компетенції якого належить, зокрема, сфера інтелектуальної власності. Крім того, нещодавно Національна поліція підвищила пріоритет такої категорії злочинів. Ці кроки вже демонструють активізацію правоохоронців, що було помічено правовласниками.

Та чи зможуть такі зміни стати передумовою для суттєвого підвищення ефективності діяльності правоохоронців щодо викриття й розслідування «інтелектуальних» злочинів?

Це покаже тільки час.


How can we help you?

Get in touch with us or learn more about the firm