Publication / 27 07 2021

Digital (non) property


Цифрова невласність

Щасливі власники бігової доріжки PelotonTread+ за майже $4300 були неабияк здивовані, коли виробник поставив їм ультиматум: платіть додатково $39 щомісяця або ми заблокуємо ваш тренажер.

Така пропозиція — відповідь Peloton на трагедію, що сталася навесні 2021 року: шестирічна дитина загинула після того, як гумова стрічка бігової доріжки затягнула її під 206-кілограмовий тренажер.

Після цього Peloton віддалено інсталював на всі продані тренажери додаткову захисну функцію проти несанкціонованого доступу — чотиризначний ПІН-код, який треба вводити перед початком тренування. Саме за нього компанія вимагає щомісячну плату у $39 під загрозою віддаленого блокування доріжки.

Ця ситуація — яскравий приклад того, як цифрова епоха змінює розуміння власності.

Придбана в книгарні збірка віршів назавжди залишається з нами, і ми можемо робити з нею що завгодно: скопіювати вірш, який особливо сподобався, подарувати її другу або ж підставляти під гарячий посуд.

З цифровими товарами ситуація зовсім інша. На читача чекає гірке розчарування, якщо він спробує дати комусь почитати книгу, придбану через Google Play, або роздрукувати її фрагмент.

Цифрові магазини на кшталт Amazon Kindle Store пропонують «купити» товар, що створює ілюзію придбання його у власність. Насправді ж ми платимо лише за право на тимчасовий доступ до товару, і його продавець може у будь-який час віддалено вилучити його з нашого пристрою. Власне, це і сталося влітку 2009 року, коли Amazon видалив з усіх читацьких пристроїв твори Джорджа Орвелла.

Така ситуація — не поодинокість у цифровому світі. Tesla віддалено блокувала «автопілот» на Model S, яку було придбано на вторинному ринку. Apple потайки віддалено уповільнювала старі пристрої, щоб вони повільніше розряджали акумулятор. Виробник сільськогосподарської техніки John Deere забороняє фермерам ремонтувати їх самотужки, зокрема працювати з програмним забезпеченням (сучасні трактори — це ґаджети з плугом).

У доцифрову епоху придбання товару означало, що покупець назавжди придбаває його у власність і вільний робити з цим товаром що завгодно. Ці часи в минулому. Тепер, купуючи онлайн-контент або що-небудь із програмним забезпеченням, слід бути готовим до того, що продавець будь-якої миті може перетворити наш ґаджет на цеглину.

Слід завжди пам’ятати, що «купівля» чого-небудь цифрового дедалі частіше буде означати не придбання його у власність, а придбання тимчасового нестабільного права доступу до цифрового блага.


How can we help you?

Get in touch with us or learn more about the firm