Publication / 13 07 2021

Be up to the mark


Тримай марку

Деякі українські підприємці досі не розуміють важливість реєстрації торговельної марки (ТМ). На свій страх і ризик починають використовувати ТМ, вкладати кошти в її просування та виготовляти продукцію без її попередньої реєстрації.

Однак підприємцям варто пам’ятати, що право на ТМ підтверджується свідоцтвом, яке видається на підставі рішення Національного органу інтелектуальної власності про реєстрацію торговельної марки за результатами експертизи заявки особи, яка бажає отримати свідоцтво.

А отже, і право власника забороняти іншим використовувати ТМ виникає з моменту реєстрації та видачі відповідного свідоцтва. Ба більше, власник, отримавши свідоцтво, може ретроспективно звернутись до третіх осіб із вимогою припинити неправомірне використання ТМ та схожого на неї позначення.

Проте Цивільним кодексом (ЦК) України передбачено інструмент захисту для осіб, які з певних причин не зареєстрували свої права на вже використовувані ТМ. Так, статтею 500 ЦК України передбачено право попереднього користувача: «Будь-яка особа, яка до дати подання заявки на торговельну марку або, якщо було заявлено пріоритет, до дати пріоритету заявки в інтересах своєї діяльності добросовісно використала торговельну марку в Україні або здійснила значну і серйозну підготовку для такого використання, має право на безоплатне продовження такого використання або використання, яке передбачалося зазначеною підготовкою».

Слід зазначити, що за своєю суттю право переднього користувача є обмеженим відносно повноцінної реєстрації ТМ, оскільки особа, що набула права попереднього користувача, не набуває права надавати дозвіл або забороняти іншим особам використовувати ТМ. Ба більше, право попереднього користувача обмежується виключно тими товарами та послугами, щодо яких ТМ використовувалась добросовісно (або для яких можливо довести проведення значної та серйозної підготовки для такого використання). Оскільки право попереднього користувача часто власниками ТМ не визнається або оспорюється, останнє слово залишається за судами, адже саме вони вирішують, чи правомірно використовують ТМ, та встановлюють наявність або відсутність права попереднього користувача в особи, яка добросовісно використовувала ТМ до дати подання її власником заявки на реєстрацію.

Утім, слід пам’ятати, що торговельна марка — це важливий актив, і завжди краще одразу подавати її на реєстрацію, щоб уникнути можливих спорів у майбутньому.


How can we help you?

Get in touch with us or learn more about the firm