Publication / 10 01 2021

Uncertainty as a new norm. Key factors influencing the legal business 2021


Невизначеність як нова норма. Ключові фактори впливу на юридичний бізнес у 2021 році

Минулий рік був роком глобальної невизначеності. На наших очах змінюються цілі індустрії. Юридичний ринок теж вчиться працювати в турбулентних умовах пандемії і карантинних обмежень. Те, що на початку 2020 року виглядало як форс-мажор, вже восени вважалося за нову норму.  Треба прийняти той факт, що стабільність, як ми її знали раніше, лишилася в минулому. Замість того, щоб чекати на зовнішні покращення, варто перебудовувати підходи та процеси в роботі.

 

Отже, які ключові фактори будуть впливати на роботу юридичного ринку у 2021?

 

Незавершена законодавча реформа. Незалежно від зовнішніх обставин, ситуація із регулюванням сфери інтелектуальної власності в Україні залишає бажати кращого. Навіть низка ухвалених минулого року законів про Національний орган інтелектуальної власності, а також щодо торговельних марок, промислових зразків, винаходів та корисних моделей, не внесла бажаної чіткості - як у питанні реєстраційних процедур, так і у питанні захисту прав інтелектуальної власності, у т.ч. в судовому порядку. Відкритим лишилось і питання створення спеціалізованого суду з питань інтелектуальної власності. Тривають дискусії щодо розміру (і, взагалі, доцільності) збору за так звані “чисті носії”. Хотілось би вірити, що вже у 2021 законодавче реформування сфери інтелектуальної власності в Україні буде успішно завершено: буде ухвалений весь масив необхідних підзаконних актів, створені всі необхідні нові процедури тощо. Але я схиляюся до більш стриманого прогнозу - реформа триватиме, але не такими швидкими темпами, як нам усім хотілося б. Це спричинить додаткове навантаження на професіоналів IP-сфери, але, зрештою, ринку до цього не звикати.

 

Мінливий карантин. Весь діловий світ переживав злети і падіння протягом минулого року, повторюючи криву поширення пандемії. Повні локдауни, локдауни вихідного дня, гібридні локдауни - минулого року, здається, бізнес бачив усе. Але що важливіше, бізнес почав адаптуватись до цієї турбулентності. Віддалена робота, відео-конференції, месенджери, юридичні ІТ-сервіси - це вже musthave набір для будь-якої юридичної компанії, яка хоче залишатися “на плаву”. Звісно, специфіка юридичних послуг не дозволяє перевести всі процеси виключно в онлайн, але ми значно розширили кордони того, що можна робити віртуально. Думаю, у 2021 році ми розширимо ці кордони ще більше.

 

Зміна структури попиту. Першою природною реакцією на пандемію і карантин стало скорочення бюджетів. Цей тренд зберігався протягом 2020 року, змушуючи клієнтів юридичних компаній робити непростий вибір: або зменшувати обсяг послуг своїх консультантів, не зменшуючи при цьому їхні ставки, або ж переходити на супровід до компаній з меншими тарифами, ризикуючи при цьому якістю послуг. Обидва варіанти мають свої очевидні недоліки. Що ж робити юридичній компанії в цій ситуації? Ми вважаємо найкращою стратегію пропонувати спеціалізовані (сфокусовані у певній сфері попиту) послуги найвищої якості, але за більш помірними цінами. Адже ситуація рано чи пізно стабілізується, а ми не маємо права знижувати планку якості, а тим більше - залишати клієнта розгубленим в такі непрості часи. Mamunya IP дотримувалась цієї стратегії протягом минулого року, і буде триматись її і надалі.

 

Маркетингова невизначеність. Звичні для юридичного ринку формати комунікації зіткнулись зі справжніми випробуваннями. Зустрічі офлайн стали справжньою розкішшю, а отже юристи мали шукати інші інструменти і формати взаємодії. Формуючи бренд Mamunya IP, ми прискіпливо переглянули те, як юридична компанія має будувати свої комунікації в нових умовах. Ми зробили ставку на ІТ, на онлайн-канали комунікації, соцмережі, в тому числі професійні, а також відео і візуалізацію інформації. Думаю, саме так має виглядати ДНК комунікаційної стратегії сучасної юридичної компанії.

 

Корпоративна трансформація. Принаймні для українського ринку це стало одним з ключових викликів року, що минув. Власне, наша вузькоспеціалізована команда майже у повному складі вийшла зі складу багатопрофільного юридичного “супермаркету” і продовжила роботу на ринку у форматі IP-бутіка під новим брендом Mamunya IP. Причина зламу звичних корпоративних структур полягає у глибинних розбіжностях щодо принципів та підходів до роботи. У спокійні часи це не так помітно, але у складні часи ці розбіжності можуть загострюватися і призводити до розриву. Втім, я вважаю це правильним трендом, адже в результаті цього відбувається оздоровлення - як окремої команди, практики, так і ринку в цілому. Після виходу з багатопрофільної фірми ми стали ще міцнішою та більш згуртованою командою, адже в новій компанії, під новим брендом ми повною мірою втілюємо наші уявлення і принципи, наші переконання щодо побудови роботи. Це надало нам потужний поштовх для запуску компанії, як результат - переважна більшість клієнтів практики вирішила продовжити працювати з нашою командою, і станом на зараз вже значно розширили свій клієнтський портфель. Щобільше, саме у форматі IP-бутіка ми отримали чимало переваг в епоху турбулентності - ми так само продовжуємо пропонувати сервіс за найвищими стандартами якості, але при цьому стали більш гнучкими як в питанні вартості послуг, так і в питанні взаємодії з клієнтами. Тренд на перегляд корпоративних стосунків і перебудову структур і компаній далекий від завершення. Думаю, нас чекає чимало новин з цього фронту цього року.

 

Як бачите, 2021 рік навряд чи буде спокійним і розміреним. Нас чекають подальші зміни й трансформації на всіх рівнях. Що залишається робити юридичним компаніям в цій ситуації? Триматися головного: власних цінностей, власних переконань, власних принципів, власного бачення. І робити те, що вони вміють робити найкраще - надавати якісний сервіс і підтримку клієнтам, незалежно від обставин. Це - найкраща порада на всі часи.


How can we help you?

Get in touch with us or learn more about the firm