Publication / 06 04 2021

Three new letters


Три нові літери

Останні кілька місяців увесь світ говорить про Non Fungible Token (NFT). І не дивно.

Цифрова картина художника Бенксі за 95 тис. дол. США, кліп американського баскетболіста Леброна Джеймса за 200 тис. дол. США, 600 пар віртуальних кросівок RTFKT Studios за 3,1 млн дол. США, цифрові малюнки й відео співачки Граймс за 6 млн дол. США, перший у світі твіт за 2,9 млн дол. США, гіфка­анімація з котиком за 500 тис. дол. США, цифровий колаж Майка Вінкельмана (він же Біпл) за 69 млн дол. США. Усе це — криптоарт, витвори цифрового мистецтва, токенізовані за допомогою технології NFT. Їх не можна буде потримати в руках, але їх придбали за реальні гроші.

NFT, або невзаємозамінний токен, — це цифровий сертифікат автентичності, що представляє певний оригінальний об’єкт. Кожен токенізований об’єкт стає унікальним: уся інформація про власника і його токени зберігаються за допомогою технології блокчейн. У системі, в якій всі електронні угоди (трансакції) реєструються і зберігаються на тисячах комп’ютерів. Таким чином інформація перебуває у відкритому доступі, і її майже не можливо видалити, підробити чи замінити.

NFT­технологія дає можливість перевести в цифру будь­який об’єкт — зображення, текст, ігровий предмет, 3D­модель, цифровий витвір мистецтва, квиток, аудіо­ чи відеозапис тощо. Створити токен можна за допомогою спеціальних платформ, які є одночасно NFT­майстернями та маркетплейсами. Для цього в автора має бути гаманець на блокчейн­платформі та файл із цифровим контентом, який він хоче токенізувати. Автору потрібно лише завантажити цей файл на платформу і прописати його унікальні метадані: характеристики об’єкта для ідентифікації, пошуку, оцінювання та управління, що в майбутньому допоможе довести оригінальність та унікальність цифрового файла. І все. Тож NFT­токен стає засобом цифрової купівлі­продажу витворів цифрового мистецтва та інших медіа­засобів. Це є особливо важливим для цифрових файлів, через те що їх можна легко скопіювати.

З правами не все так просто. Наразі немає чіткого механізму врегулювання переходу виключних прав на самі об’єкти інтелектуальної власності. Продаж NFT не включає передання виключних прав на цифровий актив, який було токенізовано, без наявної юридичної угоди, укладеної між автором і покупцем NFT. Поки що це не прописано і в угодах користувачів та типових умовах найбільших маркетплейсів, що продають NFT, тому творці NFT­токенів можуть самостійно обирати вид ліцензії для свого криптоарту.

Оскільки жодна країна ще законодавчо не врегулювала NFT, залишається із цікавістю спостерігати за розвитком подій та потенційними неминучими спорами.


How can we help you?

Get in touch with us or learn more about the firm