Publication / 21 12 2023

Oleksandr Mamunya Analyzes the Impact of New Laws on Intellectual Property in the Pharmaceutical Industry


Спецкурс для адвокатів фармацевтичного сектора триває. Про вплив нових законів у сфері інтелектуальної власності на фармацевтичну індустрію розповів Олександр Мамуня, партнер Mamunya IP.

Як відомо, недавно були прийняті законопроєкти №2259, який вносить зміни до законодавства про винаходи та корисні моделі, і №2258, метою якого були зміни до законодавства щодо знаків для товарів і послуг та промислових зразків.

Як зазначив лектор, основною зміною для фарми є те, що хімічна речовина не може захищатися як корисна модель. Зараз корисною моделлю може бути виключно пристрій або процес. Однак саме технологія процесу може дати якийсь інструмент тим, хто звик захищати хімію як корисну модель. Іншими словами, реєструвати можна процеси або способи, пов’язані з отриманням або використанням хімічних речовин.

Хімічна речовина не може захищатися як корисна модель

- Олександр Мамуня

Спікер підкреслив, що спосіб отримання охороняє хімічні речовини, отримані в результаті застосування такого способу. Обов’язок доведення у разі подачі судового позову (наприклад, того, що речовину отримано іншим способом) лежить на відповідачеві.

Олександр Мамуня констатував, що в законі про винаходи з’явилася можливість електронної форми заявок: заявки тепер можуть подаватися нарівні з паперовою формою також і в електронній, до них застосовується певна пільга щодо зборів. Тому доповідач упевнений, що тепер не тільки зручніше, але й вигідніше подавати заявки в електронній формі.

Також лектор зупинився на можливості pre-grant opposition, як корисного для бізнесу інструменту, дещо недооціненого деякими гравцями ринку. Так, після подачі таких мотивованих заперечень заявник може протягом двох місяців подати свою відповідь на такі заперечення. Після цього, стверджує Олександр Мамуня, в заявку можуть вноситися зміни, вона може залишитися в колишньому вигляді або навіть може бути відкликана.

Новим і вкрай цікавим інструментом є введена в закон процедура post-grant opposition, в результаті якої патент може бути визнаний недійсним в адміністративному порядку

- Олександр Мамуня

Дуже цікавим інструментом лектор вважає механізм тимчасової правової охорони. У свою чергу, додаткову охорону прав на винаходи було введено в українське законодавство на заміну процедурі продовження дії патентів. Ця процедура значною мірою звужує можливості правовласника продовжити термін і обсяг дії патенту на винаходи, підкреслив доповідач. Також новим і вкрай цікавим інструментом є введена в закон процедура post-grant opposition, в результаті якої патент може бути визнаний недійсним в адміністративному порядку.


How can we help you?

Get in touch with us or learn more about the firm